1. – 16. oktober 2022 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Cekinov grad, Ljubljana

    Kulturno umetniški zavod PerArtem, ki se je v preteklosti že izkazal s koncertnim ciklom Samospevanje v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor, med 14. in 16. oktobrom prireja 1. PAF – PerArtem Festival. Z njim se obeta širok spekter koncertov, spremljevalni izobraževalni program in edinstveni dogodki kot jim še nismo bili priča. Nastopila bo pestra paleta glasbenikov.

    V popoldanskih urah se bodo zvrstili družinski koncerti Samospevčkamo za najmlajše poslušalce, za starejše občinstvo pa večerni recitali z deli sodobnih slovenskih skladateljev, na matinejskem koncertu pa bomo slišali tudi mojstrovino F. Schuberta v posebni različici.

    Vodilo PAF-a je doživeti samospev na drugačen način – odmakniti se od železnih in že slišanih repertoarjev, približati koncertne vsebine tako otrokom, kot starejšim poslušalcem, podati se v nove glasbene konstelacije, predstaviti izvajalce več generacij in opus živečih (slovenskih) skladateljev,  spihati prah s stereotipov o dolgočasnosti in nepomembnosti samospeva kot žanra, ga doživeti kot živ, sočen, plastičen in aktualen odraz dimenzije tukaj in zdaj.

    Na otvoritvenem koncertu bosta sopranistka Mojca Bitenc in pianist Simon Dvoršak predstavila samospevski opus skladatelja Iztoka Kocena. Poleg cikla Prijava na let na besedila Hane Aldahi bosta krstno izvedla noviteto 3 Pesmi na besedila Srečka Kosovela.

    Drugi dan PAF-a se bo zvrstil matinejski koncert Lepa mlinarica v priredbi za glas in kitaro, ki ga bosta izvedla baritonist Lucas Somoza Osterc in kitarist Žarko Ignjatović. Zvečer se bo prvič zgodil edinstveni glasbeni dogodek ImproSpev. Z njim se obeta inovativen, pester in iskriv glasbeni dogodek, saj bodo zbrani pevci, pianisti in drugi instrumentalisti javno improvizirali. Za vsako etapo improvizacije bodo tvorili novo glasbeno ekipo, temah njihovih improvizacij pa bodo izvedeli v trenutku na samem kraju dogodka. Glasbenikom bo izzive postavljalo tudi občinstvo, zato se obeta energično, spontanosti in kreativnosti polno glasbeno srečanje. Edini pravili sta ustvarjalnost in iznajdljivost.

  1. Zadnji dan Festivala bo uvedel koncert udeležencev mojstrskega tečaja interpretacije samospeva, zaključila pa ga bosta sopranistka Nataša Zupan in pianist Nejc Lavrenčič. V spored uvrščata uglasbitve pesnic iz različnih obdobij – L. Pesjak, D. Gruden, M. Samsa, Aleksandre, L. Prunk, G. Stampa. Predstavila bosta izbor samospevov in krstno izvedla novo nastale skladbe izpod peresa Aleksandre Naumovski Potisk in Bojana Glavine.

    V spremljevalnem programu bo potekal Mojstrski tečaj interpretacije samospeva pod vodstvom Nejca Lavrenčiča, ki bo odprt za javnost. Zaključni koncert tečaja bo na sporedu zadnji dan festovala. Za najmlajše bodo z izobraževalnim mini koncertom poskrbeli mlada pevca, sopranistka Nataša Trček in baritonist Marko Erzar in pianistka Ane Marie Beguš. Predstavili bodo nov projekt Samospevčkamo, na katerem bodo družine z malčki lahko spoznavale kaj je samospev, zanimivosti  o petju, igranju klavirja, pa tudi nekaj o koncertnem bontonu.  Na koncertih se bodo predstavili tudi pevci in pianisti, ki jim je na letošnjem 51. Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenija TEMSIG in  3. Tekmovanju Sem glasba, sem mesto v Novem Mestu Zavod PerArtem podelil posebne nagrade. Umetniški vodja 1. PAF-a je pianist Nejc Lavrenčič.

Dostopnost